DSC_4739

Instruiri în managementul cercetării pentru medicii de familie din Moldova

Mai mulți medici de familie din întreaga țară au participat la un curs de instruire privind managementul cercetării. Timp de trei zile, 18-20 februarie curent, specialiștii au fost instruiți despre cum se organizează un proiect de cercetare și au abordat subiecte privind politicile, practicile și ghidurile bazate pe dovezi științifice. De asemenea, participanții la seminar au încercat să realizeze design-ul unei cercetări, au aplicat metode noi de cercetare și au fost instruiți să utilizeze informația din bazele de date etc.

Lora Gîțu, asistent universitar la Catedra de medicină de familie, a menționat că aceste training-uri au fost relevante pentru tinerii medici de familie, care au conștientizat că știința poate fi aplicată în practică chiar și de către ei, specialiștii.

”Aceste cursuri au fost foarte utile pentru dezvoltarea noastră profesională, oferindu-ne posibilitatea să obținem cunoștinte noi în domeniul managementului maladiilor cronice și să facem un schimb de experiență cu trainerii din România”, a menționat Angela Tomacinschi, medic de familie la Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară.

Cursul de instruire a fost organizat în scopul susținerii activităților proiectului ”Rețeaua Est-Europeană de Excelență pentru cercetare și Dezvoltare în Domeniul Maladiilor Cronice – CHRONEX”, finanțat de Uniunea Europeană și realizat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova, în vederea dezvoltării capacităților de educație regională și formare a unui număr de specialiști înalt calificați, competitivi și profesioniști în managementul maladiilor cronice, dar și dezvoltarea capacității medicilor de familie de a implementa proiecte de cercetare și dezvoltare în îngrijirea maladiilor cronice.

Următoarele cursuri se vor desfășura în perioada 1-3 aprilie și 3-5 iunie 2015, la USMF ”Nicolae Testemițanu”.