20151002_100402

Workshop – “Introduction to writing a Cochrane review”, 01 – 02 Octombrie , Iasi, Romania

In cadrul componentei de sustenabilitate a proiectului CHRONEX-RD,  a fost organizat workshopul“Introduction to writing a Cochrane review, October 1-2, Iasi, Romania”, Iasi, 1-2 Octombrie 2015.

Din partea Organizatiei mondiale Cochrane prin grupul de lucru din Sydney, Australia Cochrane Kidney and Transplant (http://www.cochrane-renal.org/) a venit veni la Iasi  Profesorul  Asociat Angela Webster, editor adjunct al Cochrane Kidney and Transplant.

Cursul a fost  gandit ca avand doua parti separate si avand doua sesiuni diferite.

O prima sesiune pe data de 1 Octombrie 2015, cu durata de aproximativ 3 ore si avand o adresabilitate larga: studenti in an terminal, doctoranzi, masteranzi, cadre didactice indiferent de specializare dar avand un interes legat de cercetare. In aceasta sesiune s-au  discutat  urmatoarele trei teme:

  • Importanta medicinei bazate pe dovezi(MBD)  si cum  MBD ne poate schimba practica generala clinica. . “How evidence from systematic reviews can help people make better decisions
  •  Prezentare generala despre reteaua  Cochrane network si importanta analizelor de tip Cochrane systematic reviews. Cochrane reviews that have changed our perspective
  • Prezentare interactiva despre cum se scrie un articol medical, folosind si softul de e-learning online Socrative.  Writing a medical paper

Au participat aproximativ 40 de cadre didactice si 27 de studenti.

A doua sesiune, din data de 2 Octombrie ,intre orele 09.00-14.00,  s-a adresat  potențialilor autori de meta-analize  Cochrane. Cursul s-a desfășurat in sala de conferințe a UMF Iasi, având facilitat accesul la internat, suport IT si rețeaua de calculatoare pt participanți. Au participat 32 de cadre didactice, aparținând atât Facultății de Medicina cat si Facultății de Stomatologie din disciplinele preclinice si clinice (oncologie, pneumologie, ginecologie, medicina interna, nefrologie,etc). S-au prezentat  atât in mod teoretic cat si prin sesiuni practice principalele noțiuni de epidemiologie clinica si de biostatistica medicala care permit realizarea unui review si meta-analiza Cochrane.De asemenea s-a prezentat programul de calculator ce permite realizarea in mod gratuit de meta-analize, Review Manager (RevMan).

Structura propusa pentru curs a fost:

  • Introduction to writing a Cochrane review
  • Defining a review question
  • Introduction to RevMan
  • Introduction to meta-analysis
  • Practical exercise: RevMan / Work on protocol
  • Evaluation and close

La acest curs au participat si 5 cercetatori apartinand Universitatii de Medicina din Odessa si un cercetator de la Universitatea de Medicina din Chisinau, Dna Professor Angela Webster fiind impresionata de rolul universității noastre de îndrumători, centru coordonator pentru aceste Universitati in cadrul retelei Chronex – RD.